Concepte

L’escola Taiga és un servei educatiu de Icària Iniciatives Socials, S.A.L.

Taiga és una escola d’educació especial creada al setembre de 1976 i situada en una torre enjardinada del districte de Sarrià, per a nens, nenes i joves de 3 a 21 anys, que necessiten un suport elevat per realitzar els seus aprenentatges.

Escola-Educacio-Especial-TaigaTaiga comparteix amb les escoles més importants uns objectius: reunir les condicions necessàries perquè tots els alumnes progressin, permetent l’accés a una vida adulta amb el màxim nivell d’autonomia que possibiliti les capacitats i aptituds de cadascú.

Taiga es distingeix d’altres escoles perquè s’adreça a alumnes que tenen limitacions importants en el desenvolupament i que estan caracteritzades per un funcionament intel·lectual significativament inferior a la mitjana, que es presenta juntament a limitacions associades en àrees adaptatives de la vida diària. Taiga compleix tots els requisits d’espais físics recollits en el Decret 299/1997.

Els eduquem dels 3 als 21 anys i som conscients que tenim una gran responsabilitat sobre el futur dels nostres alumnes.

Volem descobrir els seus gustos i ajudar-los a construir el seu projecte de vida.

Treballem perquè adquireixin hàbits personals i de treball, els coneixements i les habilitats necessàries per a una vida plena segons les seves capacitats.

TAIGA TÉ APROVADES PEL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA LES MODIFICACIONS CURRICULARS D’INFANTIL, PRIMÀRIA I SECUNDÀRIA.

Missió

L’escola Taiga vol contribuir, juntament amb les entitats educatives de Catalunya, les administracions públiques i altres organitzacions, a aconseguir el màxim desenvolupament possible dels nens amb discapacitat intel·lectual. En Taiga volem contribuir a desenvolupar el seu projecte de qualitat de vida com a ciutadans de ple dret, en un marc de convivència i respecte, i orientar el seu futur personal cap a una vida adulta en un entorn inclusiu i acollidor.

Equip Humà

Està format per psicòlegs, pedagogs, professors d’educació especial, educadors, logopedes i fisioterapeutes.

Els professors de Taiga són persones properes a les famílies i als alumnes, i tenen la professionalitat, dedicació i titulació específica necessària per ser responsables del progrés formatiu i el benestar de cada alumne.

Cada alumne de Taiga té un tutor que li ajuda en els seus problemes, li encoratja en els seus progressos i li condueix en els seus aprenentatges.

Tots els professionals de Taiga treballen contínuament en la millora del disseny i metodologia curricular.

Antecedents i Organització

Maria Jose Pujol amb alguns alumnes, 1976Un bon dia, cap a l’any 1976, la Mª José Pujol i 3 companys, que treballaven junts en una escola a l’Avinguda Vallvidrera de Barcelona que aleshores es deia “Col•legi Ave Maria”, van decidir començar una història molt bonica.

Van agafar uns nens, entre ells el Pablo, el Gregorio, el Juan Carlos…, per ajudar-los a estudiar, i així, tots junts, varen obrir l’Escola d’Educació Especial TAIGA.

Els nens i els professors s’ho passaven tan bé i aprenien tant que aviat van venir altres alumnes a estudiar amb ells. Tants van venir: el Josep, el David, l’Alberto, la Montsita…, que la torre del carrer Iradier on estaven es va quedar petita, i en van trobar una altra més gran i més maca molt a prop d’allí, al carrer Pomaret.

També van venir nous professors; l’Asun, el Miguel, l’Astrid Plantada…, que ensenyaven engrescats. Els nois estudiaven i es preparaven, però era molt difícil trobar feina en acabar els estudis.
Aleshores, pensant i pensant, la Mª José i la Carmen Rodenas van cridar el Toni perquè vingués a ensenyar als alumnes a imprimir en serigrafia.

Icaria arts grafiquesAmb aquest ofici creien que podrien guanyar-se la vida, i tant s’ho van creure que van obrir ells mateixos L’any 1.991 el Centre Especial de Treball ICARIA GRÀFIQUES, ara a gràfiques, “tiran del carro” l’Enric Martinez, la Rosa Pedrero, el Jaime López,….. de mica en mica i amb l’ajuda de tothom hem anat trobant clients i els alumnes es poden anar contractant.

Però hi havia un grupet que no podien treballar i per això varem obrir l’any 1.995 el Centre Ocupacional BOGATELL amb una tasca molt capdavantera sobre la qualitat de vida i la planificació centrada en la persona.

L’any 2004 varem tenir la idea de muntar un Centre Especial de Treball d’hoteleria i restauració i així va néixer el INOUT HOSTEL ara Daniel Rozas i la Noemí Caparrós consoliden aquesta innovadora idea.

Tot això es va anar fent tan gran que vàrem decidir que hi havia de participar tothom: pares i mares, mestres i treballadors, i així va néixer ICÀRIA INICIATIVES SOCIALS, SAL ENTITAT SENSE AFANY DE LUCRE.

El seu primer president va ser Juan José López Burniol i després Pedro Olabarría, que s’hi han entregat totalment.

Però aquesta història no hauria estat possible si no haguéssim tirat tots junts del carro. La Kika Sauquet adjunta a la Mª José, el Joaquím i el Carlos que formen la estructura potser són els que més saben el què hem viscut.